:::: MENU ::::

Всеки търси своята утопия, а някой постига ли я ?

Повлиян от последните събития и разговори се запитах .. стигнах до някои изводчета и реших да ги споделя / напиша 🙂

Какво е утопия .. Утопия е .. нещо непостижимо. Обикновено се използва за общество с перфектно устройство и управление. Много хора са го търсили през годините човешка цивилизация, но никой не го е постигнал дори когато си е мислел че го е постигнал. Също така може да се използва за неосъществима идея, проект .. теория .. Точно този последен смисъл влагам в думата утопия .. въпреки че и първото тълкуване е ок.

Раждаме се .. отглеждат ни по един начин .. след това попадаме в обществото и обикновено губим представа за доброто поведение от семейството (ако семейството е добро) .. и какво се случва …..

Още от детската градина където всички лапетии се събират , започва разлаганет на добрите порядки, ценности и  поведение, което семейството се е опитало да ти даде. За радост или не , аз не съм ходил на детска градина хах … Обикновено реакцията е колко яко било там .. и колко ПРОСТОТИИ са ставали там … и т.н. а си мислех че детската градина е да те подготви за училище и да придобиеш някакъв социален опит, но в България явно това е началото по пътя на безразличието към другия .. да се кефя аз пък другите кот ще да става с тях .. да се научиш да се биеш .. да псуваш .. по отвратителен (вулгарен) начин да се запознаеш с човешката сексуалност и т.н.

Идва училището .. първи клас .. втори клас и т.н. нагоре .. т.н. Осовно образование напълно заличава усилията на родителите през първите 7 години от живота ти .. там .. ставаш по вулгарен .. по груб .. по егоист .. по тъп ..и си в джунглата .. всеки се опитва да стане ебати пича / тупалката на класът .. някои със сила .. други чрез парите на мама и тати, които се опитват да те купят защото нямат време за теб .. трети с робско зубрене … четврт просто оцеляват .. някъде там ..

Средното образование .. там повечето продължават ескалиращо да развиват предходните пороци, порядки .. грубост …. егоистичност .. Тези които в някой момент по-надолу са се осъзнали или прескочили за радост някой период .. обикновено или тогава подражавайки стават като първите или просто оцеляват ..

Оцеляват .. страдайки или страдайки оцеляват .. хах .. Мечтаят за утопия .. за утопията на перфектния мирен живот изпълнен с мир и любов .. с човешко разбирателство но ден след ден усещат джунглата .. Забравих да спомена че на етапа средно образование се появява алкохолът, цигарите и естествено опорочаването на чисто библейските разбиране за секса … Запознават се с все повече и повече хора за които не е важно нищо друго освен.. колко можеш да изпиеш и да изпростейш; колко и какво си пушил иии най-важното колко тъпи пички си изчукал .. това е като индекс за успех … forex ряпа да яде .. индекса е друг (cool). Особено ти се кефят като почнеш да разказваш някакви истории от личния си живот в които си се подиграл с някой и казваш .. “кат е тъп/тъпа” .. или пък “ко да я/го правя като нз кво иска” и някви такива един вид когато си си играл с чувствата на няколко човека .. и си ги прайл на клоуни .. като кукловод .. 😀

В тая джунгла . .учудващо .. все още има хора които търсят своята утопия. Повечето обаче след известно време биват “учуквани” от живота и се претопяват сред другите .. а тези които са “тъпи и упорити” просто страдат и съществуват там .. гледат отстрани щастието на другите отстрани .. как се забавляват в дискотеката, на купона .. как се натискат с гаджето .. как си правят кефа иии замисляйки се за своя живот търсят грешките в себе си защо и те не могат да постигнат това щастие .. пък било то и привидно “щастие” , но проблемът не е в тях. Просто обществото е изгнило .. обществоо е джунгла … и те са си добре, но всички други не са .. Те са като извадени от книгите, а другите са като от страниците на сапунените филми .. изпълнени с интриги и надцакване.

Търсейки утопията – не я намирам .. и колкото повече съм в тази джунгла толкова повече се горчиво разбирам значението на “утопия” … мирът … добротата . приятелите за винаги .. сродната душа с която може да споделяш всичко без да те е страх че всичко ще се прецака защото няма да му хареса това което му казваш .. всичко всичко .. е заместено от интереси, злоба и егоизъм .. каква е тази сродна душа която те разкарва защото примерно си казал това което мислиш .. или си казал че е напълнял/а .. или че нещо не те кефи последните няколко дни щото си е е сменила прическата .. и т.н. Какъв е този приятел който ти е приятел защото има интерес от това .. и те използва.. и те прецаква щом го отрежиш. Каква е тази доброта, която е направена с умисъл .. “Ако доброто има причина, то вече не е добро; ако има последица – някаква награда – пак не е добро. Значи: доброто е извън веригата от причини и следствия. Л. Толстой”  – казал си го е човека. Какъв е този мир щом всеки здраво мислещ може да има огнестрелно уръжие ?

Къде е утопията ? .. Само в мечтите и то само на някои … 😐 …


3 Comments

  • SuNi G |

    Това твое “писание” ме накара да се замисля за доста работи… основно за това, че човек трябва да си дефинира приоритетите в живота и по-конкретно от кого да взема пример и чие мнение да зачита. Също така се сетих и за един разговор с един мой приятел. С него обсъждахме въпроса “Защо хората в днешно време са толкова егоистични?” и стигнахме до извода, че живота ни като цяло е изграден върху това да сме егоисти… това е просто неизбежно и не може да се промени. Единствената промяна която може да се направи е в степента на егоизъм у хората… един ДОБЪР човек би трябвало да се стреми да не бъде егоист повече от нужното (за нужно сметнахме желанието на човека да се храни,пие… естествените човешки нужди + това да се грижи за СВОЕТО поколение) Та за ДОБРИЯ човек не трябва да е важно само собственото щастие… той/тя трябва да се стреми да прави всички хора щастливи… и може би ако всеки следва тази идея тази Утопия за по-добър свят ще успее да стане реалност… можем само да се надяваме, че променяйки себе си в добри хора ще повлияем и на останалите. :]

  • почивки лято 2012 в Кушадъсъ |

    Всички се стремим към утопията т.е перфектното, просто в такова общество живеем – искаме перфектната прическа и токчета, както от перфектното списание, искаме префектната кола, перфектната работа, перфектният мъж/жена за разбира се перфектната свадба, къща/апартамнет. Достигането на всички тези перфектционизми ни прави егоистични и ни отдалечава от доброто.

  • почивки Франция |

    Много добро заглавие “Всеки търси своята утопия, а някой постига ли я ?” прочетеш ли го те грабва и няма как да не стигнеш до края на статията. Всеки се стреми към нещо и към някого. Всички искаме всичко и то веднага. Но на въпроса какво точно искаме не можем да отговорим. Разбираме чак когато гополучим.Утопията понякога си мисля, че е една голяма илюзия и заблуда, която просто ни заблуждава че сме постигнали нещо, колкото да ни действа успокояващо вътрешно и да се чувстаме удовлетворени от себе си. Наистина идва първи клас..3-8-12, след това мечтаем за висше постигаме го, след това искаме работа…..все искаме нещо, и когато го постигнем уж…утопията ни, ние н ея оценяваме , а почваме д аискаме следващото нещо и така не можем да се насладим на полученото.

So, what do you think ?